Kumpi kiehtoo enemmän kelluva luksushuvila vai perinteinen kesämökki?

Suomalaiset ovat mökkeilykansaa – siitä kertoo jo kesämökkien runsas määrä maassamme. Yli puoli miljoonaa mökkiä houkuttelevat kansaa lomailemaan kesäisin ja miksei talvisinkin, jos mökki on varusteltu ympärivuotiseen käyttöön. Suomalaiset ovat myös veneilykansaa – maastamme löytyy joidenkin arvioiden mukaan reilusti yli miljoona venettä. Houseboat Villan Big Catissa yhdistyy sekä asuminen että veneily, ja kelluva luksushuvila tarjoaakin vaihtoehdon perinteiselle mökkeilylle – niin kesää kuin talveakin ajatellen. Vertasimme kelluvan luksushuvilan ja mökkeilyn tuomia elämyksiä. Ehkä löydät listauksen ansiosta sinua parhaiten palvelevan lomanviettotavan!

Liikuteltavuus vai pysyvyys

Kiehtooko sinua uusiin paikkoihin tutustuminen luonnonhelmassa vai palaatko mieluiten kerta toisensa jälkeen tuttuihin järvi- tai metsämaisemiiin? Big Catin etuna on sen liikuteltavuus, joka mahdollistaa uusien seikkailujen toteutumisen kesäkaudella kerta toisensa jälkeen. Aluksella on helppo liikkua verkkaista vauhtia maisemia ihaillen vaikkapa elämää vilisevän lomakylän venelaiturista rauhallisen saaren kupeeseen nauttimaan hiljaisuudesta ja luonnonrauhasta. Kun viivyt julkisessa venelaiturissa, voit helposti kutsua vieraita kylään tai seurustella muiden veneilijöiden kanssa. Seikkailulla Suomen vesistöissä taas vietät rentouttavia hetkiä oman porukan kesken, saunot tai hyppäät veteen puhtaan luonnon keskellä ja näet auringonlaskun maisemissa, joita et ole ehkä koskaan ennen ihaillut. Mökkeily puolestaan edustaa tietynlaista pysyvyyttä – voit herätä aamu toisensa jälkeen pihapiirissäsi pyörivän metsälinnun lauluun, nähdä kun aurinko nousee tutuissa maisemissa ja tuntea kuuluvasi yhteen paikkaan. Omalla mökillä omistat tonttisi lisäksi palan sitä maisemaa, jossa lomaviettopaikkasi sijaitsee – Big Catin kyydissä vierailet maisemissa, jotka kuuluvat jokaiselle seikkailuun lähteneelle. Se, kumpi lomanviettotapa sinua houkuttaa, jää sinun pohdittavaksesi.

Välitön järvimaisema tai sen läheisyys

Vietätkö aikaasi mieluummin laineilla vai järven rannalla? Sen lähemmäs järveä et pääse kuin lomailemalla Big Catissa! Asuntolaivassa vietät lomaasi järven pinnalla kelluen, josta on helppo käväistä uimassa saunomisen jälkeen, heittää ongensiima veteen tai ihmetellä ohi lipuvaa laivaliikennettä vaikkapa alukseen virittämässäsi riippukeinussa makoillen. Välillä hyppäät vesiskootterin kyytiin ja annat maisemien vilistä ohitsesi. Kesämökki taas häämöttää jossain järvenrannan läheisyydessä. Osassa takavuosina rakennetuista kesämökeistä laineet saattavat aaltoilla aivan mökin tuntumassa, mutta nykyään rakennusmääräykset estävät rakentamisen niin lähelle rantaviivaa. Tosin kyllä suomalaista järvimaisemaa kelpaa ihailla hieman kauempaakin! Lisäksi pihapiirissä voi pelata joka mökille sopivia kesäpelejä kuten mölkkyä tai petanqueta – tosin samat pelit onnistuvat myös silloin kun Big Catin kiinnittää laituriin ja siirtyy välillä kuivalle maalle. Oli suosikkisi sitten kelluva lomakoti tai perinteinen kesämökki, niin lomailu sujuu varmasti rattoisasti kummassakin.

Asuntolaiva vai oma mökki ja vene

Kumpi kuulostaa houkuttelevammalta asunto ja laiva samassa paketissa vai mökki ja vene erillisinä hankintoina? Big Catissa yhdistyy sekä asuminen että veneily – se on liikkuva lomakoti, jonka varusteluun kuuluu myös vesiskootteri esimerkiksi kauppareissuja ja huviajeluja varten. Lomailu on elämyksellistä ja helppoa. Samat mahdollisuudet saattavat löytyä myös mökiltä ja sen rannasta – mutta eivät samassa paketissa. Mökillä vietetään aikaa kuivalla maalla ja toisinaan järvessä pulikoiden. Mökin rannassa odottaa toisinaan vene, jolla lähdetään kalastamaan tai viettämään aikaa järvellä. Ehkä veneen lisäksi tai sijaan rannasta löytyy myös vesiskootteri, jolla pääsee vierailemaan vaikkapa vastarannalla häämöttävässä rantaravintolassa tai muuten vain kruisailemaan järvellä. Oikeaa vastausta avauskysymykseen ei ole olemassa, on vain erilaisia mielipiteitä. Kumman vaihtoehdon itse valitsisit?

Käyttövalmis lomakoti vai mahdollinen mökkiremontti

Miltä kuulostaa muuttovalmis lomakoti tai edessä häämöttävä mökkiremontti? Joskus on helpompaa ostaa täysin varusteltu kelluva lomahuvila, jonka voi ottaa käyttöön ilman kunnostustöitä. Kun saat avaimet käteen, pääset vesille ja lomasi voi alkaa. Toki mökkikin voi olla täysin muuttovalmis ostettaessa, mutta hieman vanhemmissa loma-asunnoissa saattaa löytyä pientä tai suurempaa remontoitavaa ennen kuin mökistä tulee sen ostajalle mieluisa lomaviettopaikka. Oman lomanviettopaikan kunnostaminen saattaa olla hauskaakin, jos viitsii nähdä hieman vaivaa. Kun laittaa vasaran heilumaan ja ottaa pensselit käyttöön, saa lopulta ihailla omaa kädenjälkeään. Hieman nykyaikaistamista kaipaava mökki sopii remontista haastetta itselleen etsiville. Jos taas helppous ja käyttövalmius houkuttelevat, kannattaa harkita Big Catia lomakodiksi. Kelluvan lomakodinkin voi sisustaa omannäköiseksi ilman suurempaa uurastusta.

Aluksen vai mökin kunnossapito

Hyviä uutisia kelluvasta lomahuvilasta Big Catista haaveileville! Alus ei tarvitse huoltoa samalla tavalla kuin talveksi telakoitavat veneet tai laivat. Toki pieni kunnossapito kuten seinältä tippunut naulakko tai ajan kuluessa hieman rapistumaan päässyt seinämaali on hyvä korjata. Siinä missä perinteinen kesämökki ja sen pihapiiri vaativat hieman enemmän huoltoa ja kunnossapitoa, kelluvaa lomahuvilaa on helppo ylläpitää. Kesämökillä saatat muun muassa joutua korjaamaan ränsistynyttä kattoa, maalaamaan julkisivua tai tekemään pihatöitä. Toisaalta esimerkiksi syksyn lehtien varistessa haravointi saattaa olla mökin omistajalle mieluista ajanvietettä ja osa loma-asunnon talviteloille laittamista.

Siirry sivun alkuun