Minkälainen veneilijä olet?

Niin meitä ihmisiä kuin veneilijöitäkin on joka lähtöön. Yksi lähtee veneellä kalaan, toinen kokoaa kaveriporukan kasaan saunalautalle ja kolmas on satsannut virtaviivaiseen purjeveneeseen, jolla pääsee seikkailemaan Suomen tai miksei maailman vesillä. Sekin jakaa mielipiteitä, minkälaisella paatilla vesille lähdetään. Yksinään vesillä viihtyvälle kalastajalle saattaa riittää soutuvene, ja vauhdin huumasta innostuva hankkii nopean moottoriveneen. Joku vannoo purjeveneiden nimeen, kun taas luksuselämästä ja leppoisasta vauhdista nauttiva kiinnostuu kelluvasta luksuslomakodista Big Catista tai Houseboat Villan muista malleista.

Kalastaja – vene vesille heti aamun sarastaessa

Kalastaja herää juuri ennen auringonnousua, että ehtii vesille, kun päivä alkaa sarastaa. Mukaan hän ottaa niin ongetkin kuin virvelitkin. Pitäähän illaksi saada jotain syötävääkin, ja mitä olisi vapaapäivä illan asianmukaista tekemistä. Kun paras kalastuspaikka on tiedossa, on aika laittaa mato koukkuun ja odottaa, kun kala käy kiinni. Tai vaihtoehtoisesti valita sopiva uistin ja heittää viehettä, jos vaikka ahven tai hauki tarttuisi syöttiin. Kalaonnea odotellessa maailman murheet katoavat, ja aurinkokin alkaa lämmittää mukavasti. Kalastaja havahtuu nykäisyyn ja vetää uistimeen tarttuneen ahvenen. Pidemmän odottelun ja uistelun jälkeen koossa on mukava saalis. Illalla kalastajan keittiössä valmistuukin paistettu ahven. Illan hämärtyessä hän vie vielä katiskat ja verkot paikoilleen, jotka saavat pysyä järvessä seuraavaan aamuun, kun hän lähtee jälleen vesille.

Saunalauttailija – koko kaveriporukan kanssa laineille

Nyt oma kaveriporukka koolle, sauna tulille ja nauttimaan lämpimästä kesäillasta! Tältä porukalta ei kylmä juominen lopu kesken, eivätkä löylyt viilene ennen puolta yötä. Iloinen puheensorina kantaa kauas vastarannalle. Kesä on vain kerran vuodessa, ja siitä pitää nauttia. Itse rakennettu saunalautta on kuin oma kesähuvila – lähes kaikkien kesäaktiviteettien keskus, ja sauna on sen sydän. Ei haittaa, vaikka jokin reuna hieman repsottaa, sillä tunnelma on taattu eikä lautta ainakaan helposti uppoa. Lautta on kovassa käytössä koko kesän. Siellä parannetaan maailmaa tavallisina kesäviikonloppuina ja juhlitaan juhannusta, jolloin tietenkin ajetaan läheiselle kokolle sitä ihailemaan. Kun on kesäfestareiden aika, lähdetään festaripaikan rannikkoon kuuntelemaan musiikkia, joka kantautuu niin lautan ulkoterassille kuin saunanlauteillekin. Viimeistä viedään alkusyksyllä, kun saunalautta palvelee käyttäjiään viimeistä kertaa ennen pitkää kylmää talvea ja talviteloille laittamista. Onneksi kesän muistot lämmittävät pakkasillakin ja seuraavana kesänä niitä saa taas tehdä lisää.

Moottoriveneilijä – vauhdin huumaa vesillä

Mitä nopeampi, sen parempi! Tuliterä moottorivene alle ja vesille kruisailemaan. Hidas vauhti käy ennen pitkää tylsäksi, sillä moottoriveneilijä on hieman levoton sielu ja matkat taittuvat paremmin vauhdin huumassa. Aina ei määränpäänkään tarvitse olla selvä, kunhan suunta on eteenpäin ja vauhtia riittävästi. Välillä maisemat suorastaan vilisevät silmissä, tuuli humisee korvissa ja suurihevosvoimainen moottori pörisee veneen takaosassa. Välillä moottoriveneilijä sentään muistaa, että on ihan kauniissa maisemissa ja hiljentää vauhtiaan hetkeksi – että ehtii itsekin hengähtää ainakin vastaan käyvän tuulen voimalta. Ehkä hän avaa kylmän juotavan, ehkä nostaa aurinkolasit silmiltä hetkeksi ja hiljentyy kauniiden maisemien äärellä. Se on kuitenkin varmaa, että hetken päästä hän on jälleen hurjaa kyytiä kiitävän veneen ratissa ajamassa kohti edessä häämöttävää horisonttia.

Purjehtija – hyviä tuulia odotellessa

Hitaasti lipuen ja fiilistellen eteenpäin Suomen sisävesillä. Purjehtija odottelee suotuisia tuulia aikansa purjeet valmiina, mutta oikeasti kärsivällisyys pettää pian ja hän käynnistää moottorin, että pääsee eteenpäin. Joskus purjehtija käyttää moottoria hyvistä tuulista huolimatta, sillä se on huomattavasti helpompaa kuin purjeiden kanssa säätäminen. Vauhti on kuitenkin sama kuin tuulilla purjehtiessa, ja sehän on tärkeintä. Samalla purjehtija vain keskittyy rennosti ohjaamiseen ja maisemien ihasteluun, jotka jäävät mieleen ihan eri tavalla kuin tuhatta ja sataa kiitävien moottoriveneiden kyydissä. Purjehtija pitää itseään todellisena veneilijänä, onhan purjehdus taitolaji. Kaiken kaikkiaan hän on ihan hyvä tyyppi, joka arvostaa Suomen vesiä, kaunista luontoa ja rentoa ajanvietettä. Jos purjehdus on kunnolla verissä, on vaara, että purjehtijasta tulee lopulta maailman merillä purjehtiva seikkailija. Kuvauksensa tällainen purjehtija voi lukea tekstin viimeisestä kappaleesta.

Kelluvan lomakodin omistaja – luksuslomailua järvimaisemissa

Nyt on puitteet kunnossa! Tilaa riittää vaikka muille jakaa, onhan Big Catissa sisätilaa 50 neliömetrin verran, jonka lisäksi käytössäsi on aurinkokansi ja alakannet. Kelluvan lomakodin omistajan loma alkaa kuohuviinipullon korkkaamisella kesähelteen lämmittäessä. Hän ohjaa aluksen kohti Suomen kirkkaita vesiä, jossa se liikkuu juuri sopivaa vauhtia, jotta kelluvan lomakodin omistajalle jää aikaa päivästä nauttimiseen kaiken luksuksen keskellä. Hän suuntaa kohti saarta, jonka edustalle ankkuroi aluksen. Hän viettää iltaa hyvässä seurassa aurinkokannella kesän herkkuja grillaten ja saunoen. Välillä kelluvan lomakodin omistaja pulahtaa uimaan takakannelta tai vilvoittelee saunan edustalla kylmä juoma seuranaan. Illan tullen hän vetäytyy makuuhuoneeseen, jossa nukahtaa onnellisena laineiden liplatusta kuunnellessaan.

Seikkailija – matkalla maailman ympäri

Maailma on avoinna ja sen seitsemän merta kutsuvat nuorta seikkailijaa. Omaan merikelpoiseen veneeseen ovat huvenneet kaikki säästöt ja koko omaisuus on myyty. Nyt kun paatti on alla, seikkailija laittaa oman Youtube-kanavan ja muut somet pystyyn ja toivoo, että ihmiset innostuvat hänen purjehdusvideoistansa maailman eri kolkissa, niin matkan menestys ja rahoitus on taattu. Jos somesuosio ei yllätä, saattaa matka tyssätä hetkeksi, sillä hanttihommat kutsuvat sen varrella. Suunnaksi seikkailija ottaa ensin Välimeren, josta jatkaa Kanarialle tai Kap Verdelle ylittämään Atlanttia. Kun valtameren myrskyistä on selvitty, on seikkailijan aika istahtaa hetkeksi kookosdrinkki kädessä palmun alle, kunnes sukeltaminen ja muu vesiurheilu kutsuvat häntä uuteen kulttuurin tutustumisen ohella ennen kuin on jälleen aika nostaa ankkuri ja suunnata kohti horisonttia. Vaikka maailman merillä seilaa lukuisia nuoria seikkailijoita ja heistä koostuvia porukoita, joukkoon mahtuu myös iäkkäämpiä purjehtijoita, joilla on vuosikymmenten kokemus lajista ja aikaa eläkkeellä. Silloin ei Youtube-kanavia tarvita, vaan keskitytään olennaiseen eli hyvin suunnitellusta seikkailusta nauttimiseen.

Siirry sivun alkuun