Tunnetko väistämisäännöt, jotka täytyy ottaa huomioon Big Catilla veneillessä?

Kun lähdet veneilemään Big Catilla, on vesillä liikkumisen väistämissäännöt hyvä olla hallussa oman ja muiden veneilijöiden turvallisuuden vuoksi. Lisäksi on hyvä muistaa, että vesiliikennelakia päivitettiin viimeksi vuonna 2020 ja siinä korostuu erityisesti veneen päällikön vastuu muun muassa vesikulkuneuvon kulusta, turvallisuudesta sekä varusteista ja niiden käytöstä. Myös väistämissäännöt ja muut veneilysäännöt on kirjattu uuteen lakiin. Jos veneilysäännöt ja vesiliikennelaki eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa tutustua niihin syvällisemmin Trafin sivuilla, vaikka tämä blogitekstikin antaa osviittaa niistä väistämissääntöjen ja päällikön vastuun osalta.

Päällikön vastuu

Veneilemään lähtevän seurueen kesken on aina ennen vesille lähtöä päätettävä yksi henkilö, joka on veneen päällikkö. Päällikön vastuuseen kuuluu varmistaa, ovatko sääolosuhteet suotuisat vesille lähtöön. Kelluvalla luksushuvilalla ei kannata lähteä veneilemään myrskyisellä säällä korkeaan aallokkoon, vaan odottaa tyynempiä säitä, jolloin vesillä on vakaampi liikkua. Vaikka Big Cat on tuliterä, turvallinen luksusalus, kuuluu veneen päällikön vastuuseen varmistaa, että se on vesille lähdön hetkellä ehjä ja muutenkin kunnossa. Koko seurueen väelle on oltava oikeankokoiset ja hyväksytyt pelastusliivit, joiden täytyy olla puettuna tai helposti saatavilla. Aluksen päällikön on syytä ottaa huomioon, että veneessä tulee olla äyskäri tai pilssipumppu. Big Catista löytyy ankkuri köysineen, joka vaaditaan sen kokoisen aluksen varustelusta. Koska kelluva luksushuvila kulkee eteenpäin moottoreiden avulla, mukaan pitää ottaa myös tarkastettu käsisammutin. Big Catista täytyy löytyä rekisteröintitodistus ja muut tarvittavat asiakirjat. Jos valitset reitin, joka vaatii suunnittelua, ota mukaan vesistökartat. Kun lähdette vesille, päällikön tulee ohjeistaa muita seurueen jäseniä toimimaan turvallisesti aluksessa. Ethän lähde veneilemään humaltuneena. Älä myöskään aiheuta veneilyllä haittaa ihmisille tai ympäristölle. Päällikkö huolehtii, että on itse ajan tasalla veneilysäännöistä.

Ohittaminen

Vesiliikenteessä toisen veneen saa ohittaa kummalta puolelta vain kokee ohituksen turvallisemmaksi. Maantieliikenteestä tuttu tapa ohittaa auto vain vasemmalta puolelta ei päde vesillä. Kun Big Cat lähtee ohittamaan toista venettä, on ohittavan veneen syytä huomioida ohituksesta syntyvän aallokon vaikutus ohitettavaan veneeseen. Sivusuuntainen aallokko voi vaikuttaa ohitettavaan veneeseen hyvinkin voimakkaasti. Tästä johtuen ohitettava vene voi joutua muuttamaan kurssiaan niin, että se kohtaa aallokon edessään.

Veneiden kohtaaminen

Kun kaksi moottorivenettä kohtaavat toisensa vesillä keulat vastakkain, on molempien veneiden velvollisuus väistää oikealle. Vesillä liikkuessa venettä suositellaan muutenkin ajettavaksi väylän oikealla puolella. Kun veneet liikkuvat oikealla reunalla, on vastaantulijan kohtaaminen vesillä turvallista ja sujuvaa.

Risteävä kohtaaminen

Kun kahden moottoriveneen kulkusuunnat risteävät vesiliikenteessä, on vasemmalta tulevan väistettävä toista veneilijää aivan kuten maantieliikenteessäkin. Jos on mahdollista, vasemmalta tulevan pitäisi väistää oikealta tuleva vene perän takaa. Väistämistilanteessa on syytä esimerkiksi madaltaa veneen nopeutta ja muuttaa kurssia.

Moottorivene ja purjevene kohtaavat

Koska Big Cat on moottorialus, se on velvollinen väistämään purjevenettä lähestymissuunnasta riippumatta. Jos purjevene liikkuu moottorivoimalla, se katsotaan moottoriveneeksi eikä sillä ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.

Laivan ja veneen kohtaaminen

Kaikkien veneiden, mukaan lukien purjeveneiden, on väistettävä laivaa vesillä. Laivan turvallista kulkua rajoittaa sen suuri syväys. Big Catilla veneilevän on aina turvallista välttää tiukkoja kohtaamistilanteita laivojen kanssa. Laiva ei useinkaan pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä tai nopeuden muutoksia, jonka vuoksi vaaratilanteiden syntyminen on mahdollista.

Lähde: www.traficom.fi

Siirry sivun alkuun